جدول محتوا
استیل 316 و 304
در ابتدای مقاله و قبل از شروع بحث اصلی، لازم است بدانید که همه مقاطع فولادی، ترکیب فولاد و آهن است اما هر محصول برای داشتن ویژگی های منحصر به فرد نیاز به عناصر دیگری غیر از این دو دارند. به عنوان مثال فولاد استنلس یا ضدزنگ از عنصر کروم در کنار آهن و فولاد بهره می برد تا در برابر زنگ و رطوبت مقاومت داشته باشد.
در این بین، استیل 304 و 316 عضوی از خانواده ضدزنگ و استنلس هستند که در برابر اکسید آهن و خوردگی مقاومت بالایی از خود نشان می دهد. اما این دو استیل تفاوت هایی با هم دارند در نتیجه ویژگی های متفاوتی نیز دارند. پس نباید این دو را با هم اشتباه گرفت.
در ادامه تفاوت و مهم ترین ویژگی استیل 316 و 304 را با هم بررسی می کنیم.
استیل ضد زنگ 316
این استیل دارای ویژگی های منحصر به فردی است که می توان به امکان جوشکاری در دمای بالا، شکل پذیری و استحکام کششی است. یکی از تفاوت های 316 با استیل 304 تفاوت نوع 316 است که به اسامی 316 و 316L شناخته می شوند. 316L دارای عنصر کربن کمتری است ولی از نظر ساختار شیمیایی و قیمت تفاوتی با 316 ندارد.
با اینکه این دو نوع شبیه به هم هستند، ولی برای پروژه هایی که به جوشکاری نیازمند هستند، 316L گزینه بهتری است زیرا دارای پوسیدگی جوش کمتری است.
از دیگر تفاوت هایی که بین 304 و استیل 316 وجود دارد، کاربردشان است. نوع 316 در تولید تجهیزات مواد غذایی برای محیط های کلرایدی، پنل های معماری، ظروف شیمیایی، اتصالات و فنر به طور اختصاصی استفاده می شوند. این انتخاب به این دلیل است که در سازه های آهنی و فولاد، مواجهه با هوای آزاد آسیب هایی به وجود می آید که ناشی است رطوبت هوا است. به همین دلیل باید از فولاد ضد زنگ استفاده شود.
دلیل انتخاب استیل 316 به جای استیل304 این است که برای محیط های باز با توجه به گرید استیل باید مقاوم ترین گزینه استفاده شود تا مقاومت بیشتری را داشته باشد.
استیل ضد زنگ 304
حالا نوبت بررسی استیل 304 است تا به طور دقیق بتوانیم تفاوت هایشان را با هم درک کنیم. این استیل نیز به دلیل مقاومت بالا در برابر زنگ آهن و خوردگی در بازار به شهرت رسیده است. برعکس استیل 316، این نوع از مقدار 16 الی 24 درصدی کروم بهره می برد که البته می تواند تا مقدار 35 درصد نیکل، منگنز و کربن را نیز در آن مشاهده کرد.
شکلی از استیل 304 رواج دارد، 8-18 است و از 18 درصد کروم و 8 درصد نیکل تشکیل می شود. البته این استیل انواع دیگری نیز دارد که می توان به استیل نگیر که برای ساخت لوازم آشپزخانه، تجهیزات مواد غذایی، مبلمان و دکوراسیون به طور تخصصی استفاده می شود و 304L که مقاومت بالایی در برابر اسید نیتریک و سولفوریک اسید دارد اشاره کرد. یک تفاوت دیگری نیز بین این دو استیل هست و آن این است که استیل 304 را نمی توان با استفاده از عملیات حرارتی سخت کاری کرد.
مقایسه کاربردهای استیل 316 و 304
زمان آن رسیده تا دید بزرگتری نسب به کاربرد این دو استیل داشته باشیم. با یک نگاه کلی می توان متوجه شد که اگر شرایط درحالت عادی باشد، بهترین و مقرون به صرفه ترین گزینه 304 است که می توان گفت تمام نیازها را برآورده می کند که هزینه کمتر و عمر طولانی نیز دارند.
اما زمانی که بخواهید در یک محیط آغشته به کلراید پروژه را اجرا کنید حتما به مرور زمان خوردگی بسیاری را مشاهده می کنید. به همین دلیل باید از استیل 316 استفاده کنید که از بروز خوردگی و اکسید آهن جلوگیری کنید.
نحوه تشخیص
از آنجایی که هر دو محصول دارای ظاهر و کاربردهای بسیار مشابه هستند و در صنایع بسیاری از آن ها استفاده می کنند، اما باید روش های تشخیص این دو از همدیگر را بدانید.
سمباده
می توان برای تشخیص از سمباده استفاده کنید. به این صورت که روی استیل را سمباده بکشید و سپس آن را تمیز کنید. بعد از آن محلولی که حاوی 37 درصد هیدروکلریک اسید و 65 درصد اسید نیتریک باشد را بر روی آن می ریزیم. اگر استیل 316 باشد بعد از گذشت چند دقیقه جای محلول زرد خواهد شد.
میزان خوردگی
بررسی میزان خوردگی نیز یکی از راه های تشخیص استیل 304 و 316 است. به این صورت که 316 در محیطهایی که گاز ترش باشد دوام بالاتری نشان می دهد و نسبت به 304 خوردگی کمتری دارد. این مقاومت به دلیل وجود مولیبدن در ساختار آن است که نسبت به خوردگی حفره ای مقاومت بالاتری را عرض می کند.
آنالیز شیمیایی
این یک راه دیگر برای تشخیص است. قطعه ای که می خواهید آزمایش کنید را به آزمایشگاه متالوروژی تحویل داده و منتظر بمانید تا تحت آزمایش قرار بگیرد و نتیجه مشخص شود.
تفاوت های اصلی استیل 316 و 304
ترکیب شیمیایی
در ساختار ورق های استیل 304 حداکثر از 0.08 درصد کربن، 18 الی 20 درصد کروم، 5 الی 10 درصد نیکل استفاده می شود. اما برای نوع 316، 0.08 درصد کربن، 16 تا 18% کروم و بین 10 الی 14% نیکل و 2 الی 3% مولیبدن و مقادیری منگنز و فسفر استفاده می شود.
مقاومت به خوردگی استیل 316 و 304
مقاومت در برابر خوردگی مخصوصا در برابر اسیدهای ضعیف در 304 قابل قبول است اما در محیط هایی که اسیدهای قوی تر و همچنین شورآبه باشد، استیل 316 گزینه بهتری است.
میزان مقاومت در برابر دما
در دماهای متوسط، استیل 304 بسیار مقاوم است. اما زمانی که دما بالاتر بروید کاربرد آن کمتر شده و آنجاست که باید به سراغ گرید 316 بروید.
سخن پایانی
به پایان مقاله رسیدیم و با مشخصات، کاربردهای و تفاوت های استیل 316 و 304 آشنا شدیم. ویژگی هرکدام را بررسی کردیم و متوجه شدیم که راه های تشخیص هرکدام از یکدیگر به چه صورت است. با اینکه هر دو گرید دقیقا مشابه یکدیگر هستند ولی کاربردهای متفاوتی دارند. در دماهای بالا استیل 316 گزینه انتخابی است و در دماهای پایین 304.
در محیط های کلرایدی نیاز به مقاومت بالاتری است به سراغ 316 می رویم ولی در دما و آب و های معمولی می توان از 304 استفاده کرد.
مطالب پیشنهادی
تفاوت های ورق استیل بگیر و استیل نگیر
با تفاوت ورق استیل و ورق گالوانیزه بیشتر آشنا شوید!